Burn-out

Geplaatst op 02-11-2019

Burn-out: hervind jezelf met acupunctuur, Chinese geneeskunde en Ayurveda

Wist je dat ruim 14% van werkend Nederland last heeft van een burn-out? Maar vergis je niet, ook je privéleven kan tot een burn-out leiden. En wie denkt dat alleen volwassenen getroffen worden heeft het mis. In onze prestatiemaatschappij kampen onze kinderen en pubers met dezelfde burn-out klachten. De symptomen worden veelal genegeerd. Verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme, faalangst en controle willen hebben overheersen. Tot de dag dat het niet meer gaat. Je bent werkelijk opgebrand en tot niets meer in staat. Alles is uit balans. Het is inmiddels wel bewezen dat op eigen kracht uit een burn-out komen haast onmogelijk is. Ontdek hoe je via acupunctuur, Chinese geneeskunde en (Ayurvedische) massages jezelf weer hervindt en een mogelijke terugval voorkomt.

Burn-out klachten

Een burn-out kent tal van klachten of symptomen, waaronder ook een aantal die je niet zo gauw aan een burn-out koppelen zou. Kijk maar eens naar de onderstaande, meest voorkomende klachten:

 • extreme vermoeidheid
 • slecht slapen
 • hartkloppingen
 • hoge bloeddruk
 • snel geëmotioneerd
 • een kort lontje
 • hoofdpijn en duizeligheid
 • misselijkheid
 • slechte concentratie
 • huidproblemen
 • darmklachten
 • niet meer kunnen relativeren
 • angst- of paniekaanvallen
 • gewichtsafname of toename
 • voortdurend in de overlevingsmodus
 • vermijden van familie, vrienden en sociale contacten

 

Het ontstaan van een burn-out

De grootste boosdoener is stress. In onze prestatiegerichte maatschappij willen we alles tot in de perfectie regelen, zijn we bang om te falen of de controle te verliezen. We gaan maar door. Er is geen ruimte voor ontspanning of aandacht voor jezelf. Je wordt geleefd. In de volgende video worden de klachten en het ontstaan nog eens kort toegelicht:

 

Pas op voor een chronische burn-out

Als mensen met burn-out klachten bij mij komen, kijk ik altijd naar het totaalbeeld en dus ook naar het voedings- en leefpatroon. Jij denkt misschien meer energie te krijgen van een lekker pot koffie. Maar behalve die korte energy boost, wordt tegelijkertijd het stresshormoon cortisol in je bijnieren aangemaakt. De stress wordt alleen maar erger. Bovendien heeft cafeïne een negatieve invloed op je slaap. Koffie houdt je burn-out dus in stand. Dan maar een wijntje? Maar ook dat raad ik je sterk af. Alcohol en cortisol worden beide via je lever afgebroken. Als je lever te druk is met het afbreken van alcohol, blijft de cortisol langer in je lichaam waardoor je nóg meer stress krijgt. Je ‘stress-as’ (de hypothalamus-pituitary-adrenal-axis of makkelijker de: HPA-as) blijft op volle kracht draaien. Je hele (stress)systeem raakt hierdoor verstoord: je put bijnier uit en de schildklierproductie blijft achter. Gevolg? Je klachten worden chronisch, je voelt me nog vermoeider en je stemming daalt tot een dieptepunt. Gelukkig kan ik je helpen. Daarover hieronder meer.

Acupunctuur en burn-out

Acupunctuur helpt bij het (her)vinden van de voor jou goede balans. Iedere behandeling, elk advies of aanvullende therapie is volledig op jou afgestemd. In je persoonlijk behandelplan neem ik alle fysieke, mentale en/of emotionele aspecten van de burn-out mee. Al na de eerste behandeling merk je dat er meer rust in je lichaam komt. Acupunctuur beïnvloedt je stress-as en creëert ruimte voor herstel. Je slaapt beter waardoor je batterij eindelijk weer opgeladen wordt. Klachten waaronder hyperventilatie, tintelingen, hartkloppingen of oorsuizen nemen af en energie eindelijk toe. Hierdoor hervind je de kracht om (helder) na te denken. Een burn-out is altijd een keerpunt. Een keerpunt en een begin. Een begin van de terug weg, terug naar een leven waarin op een betere manier met spanning en stress zal moeten worden omgegaan. Acupunctuur help dit te bewerkstelligen. In tegenstelling tot veel andere praktijken, kijk ik wat er verder nodig is om een terugval te voorkomen. 

Ayurveda bij burn-out

Ayurveda is een eeuwenoude, natuurlijke geneesmethode. Ayurveda omvat voeding, voedingssupplementen, massage en behandeling met kruiden, olie en opgietingen. Ayurveda heeft alles te maken met balans en ontspanning. Het laat je zien en ervaren hoe je gezonder en energieker wordt. Vandaar ook dat het bij behandeling van burn-out wordt ingezet. Ayurveda onderscheidt mensen in drie types (Dosha’s): het luchttype (Vata), het Vuurtype (Pitta) en het Aardetype (Kapha). Volgens Ayurveda is een burn-out het gevolg van een (langdurige) Pitta verstoring, op zowel fysiek als mentaal niveau. Bij burn-out klachten is er te veel vuur aanwezig waardoor je letterlijk opbrandt. Het element lucht speelt ook een rol. Door de combinatie van lucht en vuur gaat het vuur nog feller branden. Let op, ook hier heeft alcohol een negatief effect. Alcohol verstoort het systeem. Sterker nog, het wakkert het vuur nóg meer aan waardoor het zelfs een steekvlam kan worden. Je stress- en vermoeidheidsklachten verdubbelen. Ayurveda draagt bij tot het terug in balans brengen van je Dosha’s. Bovendien heeft Ayurveda een positief effect op het stresshormoon cortisol. Kortom: Ayurveda is, naast acupunctuur gecombineerd met de juiste voeding en voldoende ontspanning aantoonbaar en buitengewoon effectief.

Tot slot

Het belangrijkste advies dat ik je wil meegeven is om burn-out symptomen of klachten altijd serieus te nemen. Hoe langer je er mee blijft doorlopen, des te ernstiger te gevolgen. Als je twijfelt, bel of mail me dan. Praat er in ieder geval over, vraag advies en neem de tijd voor je herstel. Onthoud: het is een keerpunt, maar ook een kans. Het is een nieuw begin waarin je jezelf gaat (her)vinden, bewust wordt van je valkuilen en leert hoe je de balans wèl behoudt. Acupunctuur, Chinese geneeskunde en Ayurveda helpen je hierbij.

Heb je vragen of wil je een eerste afspraak maken? Wacht niet, maar klik hieronder en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

 

Afspraak maken

 

Bronnen: Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA), Europa Ayurveda Centrum (EAC), Ortho Health Foundation, Gezondheidsnet.nl

Deel dit bericht:

Nieuws

NIEUW!!!  Meridiaan scan, zodat de blokkades ook voor u te zien zijn dmv grafieken en tabellen, zodat ...

Lees meer

Actie van de maand

             

Lees meer
Meer nieuws
 • Gouden handjes

  Gouden handjes

  Ze zeggen dat ik gouden handjes heb. Boek een massage en ervaar het zelf.

  Contact
 • Gratis E-book

  Gratis E-book

  Vraag het E-book STRESS EN BURN-OUT herkennen en voorkomen nu aan

  naar E-book
 • Bedrijfsmassage

  Bedrijfsmassage

  STOELMASSAGE en andullatie therapie op de WERKPLEK

  Lees meer
 • Kadobon

  Kadobon

  Op zoek naar een leuk kado ? Geef een massage verwenbon kado. Leuk om te geven , leuk om te ontvangen.

  Kadobon
 • Acupunctuur Eindhoven

  Acupunctuur Eindhoven

  Benieuwd wat acupunctuur voor jou klachten kan betekenen ?

  Naar Acupunctuur
 • Afspraak

  Afspraak maken

  BEL/ SMS 06-44694606 of vul het CONTACT FORMULIER in

  Afspraak maken
 • Feel Life's potential

  Feel life's potential.

  Lichaam, geest en ziel in balans.

  Contact
 • Jolanda Jolanda

  "Wendy je hebt gouden handjes ik kom zeker terug."

 • Marcel Marcel

  "Je kent dat wel, te vaak, te lang achter het beeldscherm of onderweg. Dus ook veel te laat een afspraak gemaakt bij Massage & "

 • Wilma Wilma

  "Ze neemt alle tijd voor je en zorgt ervoor dat het je aan niets ontbreekt. De massage zelf is geweldig. Het is alsof je ...."

 • John John

  "Ik heb verschillende keren de ayurveda Shirodhara massage onder gaan. Daardoor ben ik rustiger geworden, kan ik beter ..."

 • Erik Erik

  "Bij jou geweest voor Massage de Luxe. Nou je maakt de naam waar. Wat een heerlijk massage. Echt gewoon super ..."

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.