Hout in balans

Geplaatst op 05-11-2019

Week van de Acupunctuur  Dag 2 

Lever - ontspannen zijn

Gister hadden we het over vitaliteit. Vandaag gaat het over kwaliteit. Of je het nu hebt over de kwaliteit van je gezondheid, van organisaties zoals de NVA of over de kwaliteit van je relaties, in de TCG heeft kwaliteit altijd te maken met de Lever-energie en het element Hout. De lever is een belangrijk orgaan omdat hij het stromen en verspreiden van de levensenergie regelt. Je kunt zeggen dat hij verantwoordelijk is voor de planning en organisatie in het lichaam en dus steeds keuzes moet maken. De kwaliteit van ons dagelijkse functioneren wordt voor een groot deel bepaald door onze Lever-energie.

Assertiviteit
De energie van de Lever en het element Hout horen bij het voorjaar. Het is een bruisende energie die vrij wil stromen; het nieuwe leven heeft ruimte nodig. Als je als mens de ruimte wilt om vrij te leven en te groeien is het belangrijk dat je jezelf serieus neemt en de juiste keuzes maakt. Daarvoor heb je een gezonde dosis assertiviteit nodig die ervoor zorgt dat je je eigen behoeften en kwaliteiten bewaakt. Zo werkt het ook in organisaties als de NVA die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan; verantwoordelijkheid nemen, keuzes maken en voor je belangen opkomen.

Doe je dit niet en laat je factoren van buiten jouw richting bepalen, dan ontstaat op den duur stress. Het is spanning die vaak naar buiten komt als irritatie of woede. Als er veel stress is, in een mens of in een organisatie, gaat dat bijna altijd ten koste van de kwaliteit. Bij de mens kan het ten koste gaan van zijn gezondheid, in een organisatie of bedrijf lijdt de kwaliteit van de diensten of producten eronder. Maar ook de sfeer wordt er niet beter op, waardoor nog meer stress ontstaat.

Opgejaagd
Hoe merk je het aan jezelf als je Leverenergie of het Hout-element uit balans zijn? Over een van de uitingen lezen we regelmatig in de media; het zogenoemde korte lontje. Wanneer je snel geïrriteerd raakt of boos wordt, wanneer je continue een opgejaagd gevoel hebt of het gevoel dat je altijd alles zelf moet doen, kun je ervan uitgaan dat je stressniveau te hoog is. Andere uitingen zijn vermoeidheid, weekendhoofdpijn, gewrichtsklachten, sterke wisselingen in je energieniveau of pijntjes op verschillende plekken in je lichaam.

Hoe breng je de Lever-energie en het Hout-element weer in balans?
Lichamelijk:
Een belangrijke functie van de lever is het ontgiften van het bloed. Het is dan ook verstandig zoveel mogelijk schadelijke stoffen uit je eetpatroon te halen, zoals alcohol, geraffineerde suiker en chemische stoffen. Eet matig en niet te vet. Veel groenten, fruit, verse kruiden en knolgewassen zijn goed voor je.
Emotioneel:
Het kan heilzaam zijn om af en toe je gal te spuwen bij iemand die je vertrouwt, of de opgejaagde energie los te laten in sport, Tai Chi of Qi Gong. Schrijven kan je ook helpen. Zelfvertrouwen ontwikkelen en het loslaten van onzekerheden is eveneens heilzaam. Een acupuncturist kan je helpen in dit proces en samen met jou op zoek  gaan naar de bron van de verstoring in je Lever-energie. Hij of zij kan je ook verder helpen als deze tips niet meer volstaan.

Deel dit bericht:

Nieuws

NIEUW!!!  Meridiaan scan, zodat de blokkades ook voor u te zien zijn dmv grafieken en tabellen, zodat ...

Lees meer

Actie van de maand

             

Lees meer
Meer nieuws
 • Gouden handjes

  Gouden handjes

  Ze zeggen dat ik gouden handjes heb. Boek een massage en ervaar het zelf.

  Contact
 • Gratis E-book

  Gratis E-book

  Vraag het E-book STRESS EN BURN-OUT herkennen en voorkomen nu aan

  naar E-book
 • Bedrijfsmassage

  Bedrijfsmassage

  STOELMASSAGE en andullatie therapie op de WERKPLEK

  Lees meer
 • Kadobon

  Kadobon

  Op zoek naar een leuk kado ? Geef een massage verwenbon kado. Leuk om te geven , leuk om te ontvangen.

  Kadobon
 • Acupunctuur Eindhoven

  Acupunctuur Eindhoven

  Benieuwd wat acupunctuur voor jou klachten kan betekenen ?

  Naar Acupunctuur
 • Afspraak

  Afspraak maken

  BEL/ SMS 06-44694606 of vul het CONTACT FORMULIER in

  Afspraak maken
 • Feel Life's potential

  Feel life's potential.

  Lichaam, geest en ziel in balans.

  Contact
 • Jolanda Jolanda

  "Wendy je hebt gouden handjes ik kom zeker terug."

 • Marcel Marcel

  "Je kent dat wel, te vaak, te lang achter het beeldscherm of onderweg. Dus ook veel te laat een afspraak gemaakt bij Massage & "

 • Wilma Wilma

  "Ze neemt alle tijd voor je en zorgt ervoor dat het je aan niets ontbreekt. De massage zelf is geweldig. Het is alsof je ...."

 • John John

  "Ik heb verschillende keren de ayurveda Shirodhara massage onder gaan. Daardoor ben ik rustiger geworden, kan ik beter ..."

 • Erik Erik

  "Bij jou geweest voor Massage de Luxe. Nou je maakt de naam waar. Wat een heerlijk massage. Echt gewoon super ..."

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.